Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018


ΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ  ΑΓΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΟΥ  ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ   ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκόπελος

Σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Χώρα της Σκοπέλου, επάνω στο βουνό Παλούκι σε μια περιοχή όπου βρίσκονται διάσπαρτα ιστορικά μοναστήρια, όπως αυτό της μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Αγίας Βαρβάρας, θα βρείτε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του λειτούργησε άλλοτε ως ανδρική και άλλοτε ως γυναικεία Μονή.  Μετά από την κοίμηση των καλοσυνάτων καλογριών που ζούσαν εκεί μέχρι πριν λίγα χρόνια, λειτουργεί πλέον ως ανδρική Μονή.
 Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής του Τιμίου Προδρόμου
 Η ιερά αυτή Μονή ιδρύθηκε το 1612 από τον ιερομόναχο Συμεών και είναι αφιερωμένη στο Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου). Αρχικώς ήταν Σταυροπηγιακή (εξαρτάτο δηλαδή απευθείας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ήταν ανδρώα και άβατος (δηλαδή δεν επιτρεπόταν η είσοδος στις γυναίκες).
Ανακαινίσθηκε  το 1721, σύμφωνα με χρονολογία που υπάρχει στο υπέρθυρο του Ναού, από τον ηγούμενο Φιλάρετο. Υπέστη καταστροφές από σεισμούς και κεραυνούς στις αρχές του 19ου αιώνος και ανασυγκροτήθηκε με τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην ακμή της η Μονή είχε 3 μετόχια επάνω στη Σκόπελο: το ένα στον «Καλόγηρο», το δεύτερο στη «Γλώσσα» και το τρίτο στο «Έλιος». Επίσης, μετόχι της υπήρξε και η εκκλησία της Παναγίας Ελευθερώτριας στο «Μάρμαρο». Διέθετε ελαιοτριβείο και νερόμυλο. Μετά το 1821 άρχισε η ερήμωση της Μονής.

Στη συνέχεια με τον αντιεκκλησιαστικό νόμο των Βαυαρών το 1834, με τον οποίο διαλύθηκαν πάνω από 400 μοναστήρια, είχε την ίδια τύχη και το εν λόγω Μοναστήρι. Οι λιγοστοί πατέρες απομακρύνθηκαν, η περιουσία του δημεύθηκε και εν συνεχεία λεηλατήθηκε από τους ισχυρούς της εποχής. Μόλις πρόλαβε ο τελευταίος Επίσκοπος Σκοπέλου, Ευγένιος Οικονόμου, να διαφυλάξει λίγα ιερά κείμενα και ιερά λείψανα και να τα αποθησαυρίσει στον καθεδρικό ναό της του Χριστού Γεννήσεως.

Το 1868 ο αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος Καλλίνικος Καμπάνης «ζήτησε από το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών την ανόρθωση της εν Σκοπέλου Μονής του Τιμίου Προδρόμου, έχουσα μετόχια την του Αγίου Ρηγίνου Μονήν και την της Ζωοδόχου Πηγής» στο ερημονήσι Πιπέρι.

Το 1894 ακολούθησε νέα περίοδος ακμής, με την εγκατάσταση στη Μονή του Γέροντος  Σωφρονίου Κεχαγιόγλου από τη Ραιδεστό της Θράκης, θεολόγος από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ασκηθεί προηγουμένως στα καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους και είχε διατελέσει για λίγο ηγούμενος στη Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου.

Ο Γέροντας Σωφρόνιος επισκεύασε την από χρόνια εγκαταλειφθείσα Ιερά Μονή, καλλιέργησε τα γύρω κτήματα, φύτευσε τεράστιο αμπελώνα (ο οποίος παρήγαγε τον περίφημο «μπρούσικο» οίνο γνωστό και ως «Προδρομίτικο»), και το σημαντικότερο, κατέστησε τη Μονή κέντρο πνευματικής οικοδομής συστήνοντας αδελφότητα μοναζουσών, οι οποίες αρχικά διέμεναν στη Μονή Αγίας Βαρβάρας.
 Ο Γέροντας Σωφρόνιος υπήρξε και προσωπικός φίλος του Αγίου Νεκταρίου, και μάλιστα ο Άγιος είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμονάσει με τον Γέροντα εδώ στην Ιερά αυτή Μονή. Διασώζονται μάλιστα και επιστολές του Αγίου προς τον Γέροντα Σωφρόνιο.  Ο Γέροντας εκοιμήθη το 1934 σε ηλικία 95 ετών.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονή η γυναικεία αδελφότητα από την Αγία Βαρβάρα και συνέχισε να λειτουργεί πλέον ως γυναικείο μοναστήρι με ηγουμένη την Γερόντισσα Ξένη Γαλατσάνου (+1980) και εν συνεχεία την Γερόντισσα Ξένη Σδούγκου (+2008).

Το μοναστήρι δέχθηκε πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό του 1963, γι’ αυτό και έγιναν παρεμβάσεις με σύγχρονα υλικά τα οποία είναι εμφανή και οι οποίες ανορθωτικές επεμβάσεις έμειναν ημιτελείς λόγω ελλείψεως πόρων.

Τώρα στην Ιερά Μονή εγκαταβιώνει ανδρική αδελφότητα και κύριο εργόχειρο της Μονής είναι η εικονογράφηση βυζαντινών εικόνων.
Εικονογράφηση βυζαντινών εικόνων
Σας καλωσορίζουμε στη Μονή και ευχόμαστε με τις πρεσβείες του Αγίου, η Χάρις του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί σας.

Επικοινωνία με την Μονή:  τηλ: 2424 770532
          E-mail: prodromosskopelou@gmail.com                              


1 σχόλιο:

  1. Ο Αλεξ Μωραϊτίδης συνδέεται επίσης με τον Αγιορείτη Γέροντα θεολόγο από τη Ραιδεστό της Θράκης Σωφρόνιο Κεχαγιόγλου τον οποίον παροτρύνει μαζί με τον Ππδ, να αναλάβει την ηγουμενία της Μονής του Ευαγγελισμού στη Σκιάθο, κάτι που έγινε στα 1887. Το 1894 ο Γέρων Σωφρόνιος μεταβαίνει στη Σκόπελο και ανασταίνει τη Μονή του Προδρόμου. Σε επιστολή της 5ης Ιουνίου 1926 του Μωραϊτίδη στον Γέροντα, αποκαλύπτει μάλιστα πως επιθυμούσε να πάει κοντά του και να μονάσει στη Σκόπελο, όπως και ο κοινός τους φίλος Άγιος Νεκτάριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή